Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Business Lead Marketing Strategy
Blog
19/4/2022

Delen, een doel op zichzelf of een middel om succesvol te zijn?

De lock-down zit erop, het leven bruist weer. Een herbeleving van de roaring twenties werd zelfs aangekondigd. Een periode waarin we maximaal behoefte hebben aan sociale interactie en we ons afzetten van de gevestigde orde. In hoeverre die belofte zal worden nagekomen moet nog blijken.

Deeleconomie

Persoonlijk kan ik mij er wel in vinden: ik ben er sterk aan toe om de buitenwereld op te zoeken en weer te genieten met elkaar. Ik heb dan ook met mijzelf afgesproken om elke maand iets ‘leuks’ te doen waarmee ik mooie herinneringen maak voor het leven. Van een festival bezoeken tot een stedentrip maken of naar een bijzondere show gaan.

Langzaam begint mijn uit-agenda voor het jaar zich te vullen. Daarbij valt het mij op hoe groot de impact van de deeleconomie is op hoe ik die agenda invul. “Hoe gaan we met Koningsdag naar het festival? We pakken wel een deelscootertje” zo besprak ik met mijn zus. “We moeten nog een appartement boeken voor het weekend weg. Even op Airbnb kijken?” Appte een vriendin. Het deed mij nadenken over door welke behoefte de deeleconomie nu precies gedreven wordt.

Inspelen op behoefte

De deeleconomie speelt in op een diepere levensbehoefte van de mens: iets voor elkaar willen betekenen zonder een grote tegenprestatie terug te verwachten. Ik herken dit gedeeltelijk: het is leuker om een appartement te ‘huren’ van een persoon dan van een meer anonieme organisatie. Ik denk ook dat er nog veel meer behoeften zijn waar de deeleconomie op inspeelt. Die deelscooter? Dat is voor ons puur gemak! En een mogelijkheid om onze grenzen te verleggen. Het Airbnb-appartement? Een mogelijkheid om je als ‘semi-local’ thuis te voelen in een vreemde stad en onderdeel te zijn van een community.

Kortom, de deeleconomie vult voor mij verschillende behoeften in. Dat is ook logisch: vanuit onze segmentatie onderzoeken weten we dat er niet zoiets bestaat als éénzijdige behoeften. Afhankelijk van de situatie waarin we ons als consumenten begeven vullen producten en diensten verschillende behoeften in. De kunst van segmentatie onderzoek is dan ook om inzicht te krijgen in welke situatie de consument een product of dienst het vaakst gebruikt en welke behoefte op dat moment het sterkst wordt vervuld.

Trends

Terug naar de deeleconomie. Voor sommige bedrijven lijkt het een doel op zichzelf om met trends mee te gaan. “Dat deel-gebeuren, daar moeten wij ook iets mee!” Ik zou het ‘stakeholders’ in de ‘boardoom’ zo kunnen horen zeggen! Ik zie de deeleconomie, net als elke andere trend, liever als een middel om je doelen te behalen. Door met deelproducten en -diensten op een passende manier in de behoefte van de consument te voorzien.

Wil je meer weten over de deeleconomie en andere trends die jouw merk kunnen helpen groeien? Download onze whitepaper.

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Business Lead Marketing Strategy
Frederieke van Leeuwen