Eva Gerritse
Business Lead Sponsoring Research
Nieuws
12/7/2022

Eva Gerritse is Insights Professional van het jaar

Eva Gerritse, Business Lead Sponsorship Impact van Blauw Research, is verkozen tot Insights Professional van het jaar 2022. Ze kreeg de prijs uitgereikt tijdens een feestelijke MOAward uitreiking, waar ze werd geprezen om haar duidelijke visie op het gebied van onderzoek naar de impact van sportsponsoring. Wat motiveert haar in dit vakgebied en waarmee maakt zij het verschil?

Gefeliciteerd met je prijs! Hoe heb je de jury kunnen overtuigen van jouw kwaliteiten?

Dankjewel! Ik vind het een enorme eer om Insights Professional van het jaar te zijn. In het juryrapport staat dat de jury heeft gezien dat ik een duidelijke visie heb op sponsoring onderzoek, waarmee we erg succesvol zijn en een mooi klantenportfolio hebben opgebouwd. Ook waarderen ze het dat ik het belangrijk vind om niet alleen goed onderzoek te doen, maar onderzoeksresultaten ook vooral op een impactvolle manier over te brengen en ervoor te zorgen dat onze klanten ook echt met die resultaten aan de slag gaan.

Kun je iets meer vertellen over die visie, waar de jury het over heeft?

Ik heb een heldere visie op sportsponsoring en hoe je zou moeten weten of sponsoring werkt voor een merk. Het is een visie die afwijkt van wat er gebruikelijk is in deze branche. Als je met sponsor managers praat over onderzoek, dan denken ze meestal aan het meten van de media waarde van hun sponsorships. Dat gaat dan vaak over hoe lang je logo in beeld is geweest. Andere onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in sponsoring onderzoek richten zich daar ook vaak op. Ik wil sponsors helpen het succes van hun sponsorships te vergroten door ze inzicht te geven in hoe ze via het sponsorship dichterbij hun klanten kunnen komen door in te spelen op de emoties die fans beleven rondom sport.

Onze onderzoeken zijn dan ook gericht op de mate waarin merken dankzij het sponsorship hun relatie met consumenten kunnen versterken. Daarmee helpen we sponsors om te begrijpen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat sponsoring echt impact op het merk heeft.

Wat maakt dat jouw team hier zo succesvol in is?

Ik denk dat dat vooral komt omdat we niet alleen maar terugkijken, maar juist onze klanten helpen om steeds weer de juiste volgende stap te zetten. In sportsponsoring is onderzoek vaak een ‘foto’ van het verleden. Wij geloven in vooruitkijken, in steeds beter worden en nooit stil staan.

We helpen bovendien niet alleen onze klanten om steeds beter te worden, maar staan zelf ook nooit stil. Onze methoden en analyses zijn altijd in ontwikkeling. We zijn steeds bezig met hoe het nóg beter kan. We ontwikkelen voortdurend nieuwe modellen om ook in een veranderende wereld inzichtelijk te blijven maken hoe sponsors het succes van hun sponsorship kunnen blijven optimaliseren.

Zo hebben we in het afgelopen jaar het Sponsorship Involvement Model geïntroduceerd, waarmee we onze klanten concrete verbeterpunten geven die bijdragen aan merkgroei. Ook onze Sports Media Profiler is een groot succes. We brengen in detail in kaart hoe sportfans zich gedragen als het gaat om het volgen van sport. Sponsors laten hun mediabureaus strategie bepalen op basis van de inzichten uit onze Sports Media Profiler.

Je bent Business Lead van het team Sponsorship Impact. Dat team is sterk gegroeid in de afgelopen jaren. Hoe ziet jouw rol er op dit moment uit?

Mijn belangrijkste taak is om onze visie op sponsoring onderzoek te vertalen in een heldere strategie. Ik bepaal de stappen die we moeten zetten om dichterbij onze doelen te komen. Dat plan gaat onder meer over mensen, producten, methoden en samenwerkingen.

Ik wil het team een duidelijke focus meegeven, zodat ze weten wat er nodig is om onze doelen te halen. En dus ook dat we durven te kiezen om sommige dingen níet meer te doen. Verder probeer ik iedereen te motiveren om het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Er is in ons team veel ruimte om jezelf te ontwikkelen, nieuwe methoden of producten te ontwikkelen, met ideeën te komen en ook om fouten te maken.

In het juryrapport staat ook dat je ook regelmatig op het podium staat om jullie verhaal te vertellen. Hoe zorg je ervoor dat je jullie doelgroep bereikt?

Ik probeer enerzijds goed te luisteren naar de markt en tegelijkertijd ook veel te vertellen over wat we doen. Ik praat zoveel mogelijk met mensen die in de wereld van sport en sponsoring werkzaam zijn. Dat kunnen sponsormanagers zijn, marketeers bij sportbonden en sportmarketing consultants bijvoorbeeld. Daarnaast publiceren wij zelf regelmatig infographics en rapporten die laten zien wat we kunnen met marktonderzoek. Ook ben ik columnist bij een aantal vakbladen en -websites. Wat ik ook belangrijk vind, is om onze kennis en ervaring te delen met de toekomstige professionals in onze markt. Daarom geef ik regelmatig gastcolleges, bijvoorbeeld bij het Johan Cruyff Institute.

Tot slot, jullie werken al voor een aantal van de grootste sportsponsors en sportorganisaties ter wereld. Welke ambities heb je nog voor de toekomst?

We werken inderdaad al voor prachtige merken die iedereen kent en ook voor de grootste sportbonden en -evenementen ter wereld. Onze onderzoeken gaan over sporten en competities als Formule 1, EK en WK voetbal, UEFA Champions League en Europa League en we doen onderzoek in meer dan 40 verschillende landen.

Mijn ambitie met Blauw Sponsoring Insights is dat sponsors en sportorganisaties een samenwerking met ons zien als een voorwaarde voor het succes van hun sponsorships. Ik geloof dat we merken echt kunnen helpen om steeds de juiste beslissing te nemen om sponsorships succesvoller te maken. Ik wil wereldwijd de grootste sportsponsors aan ons binden. Dat zijn grote internationale merken die net als ik geloven in de kracht van sport sponsoring en wiens strategie erop gericht is om sponsoring in te zetten voor merkgroei. Ik hoop dat we er daarvan de komende jaren nog veel meer kunnen helpen met slimme onderzoeken.

Uitgelichte

expertise(s)

No items found.
Eva Gerritse
Business Lead Sponsoring Research
Eva Gerritse