Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Caroline Nevens
Marketing Manager
Blog
19/8/2021

Hoe feiten en verhalen elkaar versterken

Wat is jouw eurekamoment? Deze vraag wordt in het Algemeen Dagblad aan wetenschappers gesteld. Onlangs vertelde Marijke Deutekom, directeur domein Gezondheid, Sport en Welzijn bij Hogeschool lnholland in Haarlem over haar eurekamoment. Het moment dat zij de kracht van kwalitatief onderzoek ontdekte.

Cijfers

Cijfers zijn maar cijfers!

Zelf ben ik bij Blauw gestart als kwalitatief onderzoeker. Omdat ik een ‘mensen-mens’ ben. Omdat ik het ‘waarom’ wil begrijpen achter het menselijk handelen. En heel eerlijk: omdat SPSS en ik niet al te beste vrienden zijn. Ik bleef aan de start van mijn Blauw carrière dan ook graag bij kwantitatief onderzoek uit de buurt.

Categoriekansen

Denken in vragen in plaats van oplossingen

Toen kwam mijn eurekamoment. Het moment dat ik startte om vanuit de klantvraag te denken in plaats van onderzoeksmethodes. Binnen ons team (Market) geven we opdrachtgevers inzicht in de categoriekansen op korte en lange termijn. We lossen vraagstukken op als:

  • Hoe word ik meer easy -to-buy?
  • Hoe kan ik mijn categorie laten groeien?
  • Hoe zorg ik dat ik in de toekomst nog steeds relevant blijf?

Op het moment dat we zo’n aanvraag binnen krijgen, starten we met het bedenken van een plan van aanpak. Dat doen we eigenlijk nooit alleen. Zo voorkomen we tunnelvisie. Er wordt vanuit verschillende expertises naar het vraagstuk gekeken. Vervolgens komen we gezamenlijk tot de ideale opzet.

Meestal adviseren we een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Wanneer de planning het toelaat, voeren we beide fases volgtijdelijk uit. Zo maken we maximaal gebruik van het lerend effect.

Kwalitatief en kwantitatief onderzoek vragen beide om andere competenties en dus verschillende projectteams. Om de connectie tussen het kwalitatief en kwantitatief onderzoek te waarborgen, is er één persoon die de kwaliteit over het gehele project verzekert.

Eurekamoment

Ieder project kent zijn eurekamoment

Na analyse van de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten, organiseren we een gezamenlijke analysesessie met het gehele projectteam. Tijdens deze sessie ontdekken we hoe het kwalitatief en kwantitatief onderzoek elkaar versterken. De kwalitatieve context helpt om de resultaten uit het kwantitatief onderzoek beter te begrijpen. Het kwantitatieve onderzoek helpt om kruisverbanden te ontdekken.

De hoofvraag van het onderzoek dient als uitgangspunt tijdens deze analysesessie. De vraag beantwoorden we gezamenlijk vanuit één hoofdconclusie. Deze hoofconclusies onderbouwen we vervolgens met ondersteunende argumenten. En zo kent elk project zijn eurekamoment!

Door te delen wat het raakvlak is met kennis, ervaringen en plannen binnen jouw organisatie. Zo vertaal je samen inzichten naar kansen.

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Caroline Nevens
Marketing Manager
Caroline Nevens