Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Business Lead Marketing Strategy
Blog
22/8/2022

Hoe kan ik met onderzoek een groter marktaandeel realiseren?

Merkgroei is kansen pakken! Consumentenonderzoek helpt je die kansen te ontdekken en te pakken. Tenminste, als je de juiste keuzes maakt. Hoe zorg je ervoor dat onderzoek daadwerkelijk jou en je collega’s helpt het marktaandeel te maximaliseren?

Het begint bij het juiste onderzoeksbureau, 5 tips waaraan jij deze herkent

Samen sta je sterker. Zo werkt het ook in onderzoek. Het juiste onderzoeksbureau helpt je:

  • Jouw informatiebehoefte scherp te stellen
  • Kritisch te durven zijn op je eerdere werk
  • Met een open en nieuwsgierige blik naar nieuwe informatie te kijken
  • Informatie op de juiste manier te interpreteren en te ontsluiten in de organisatie
  • Plezier te hebben in het onderzoekstraject

Heb je deze partner gevonden? Knijp dan in je handen want hiermee heb je de belangrijkste stap gezet.

Bepaal de juiste strategische uitgangspunten voor je onderzoeksopzet

Hoe verleid je de consument om jouw product of merk te kopen? Bewaar het ‘hard to get’ spelletje voor je dateleven en maak het voor de consument zo makkelijk mogelijk om voor jouw merk te kiezen. Doe je dat niet, dan zijn er zat eenvoudiger opties voor de consument.Om ‘easy to buy’ te worden, moet je weten wat de consument tegenhoudt om voor jou te kiezen. Voor Grolsch hebben we daar onderzoek naar gedaan. Geïnspireerd op de wetenschap (Daniel Kahneman, Byron Sharp) en onze eigen ervaringen bepaalden we per fase van de klantreis de belangrijkste stappen voor merkgroei. Het idee hierachter: doe in elke stap van de klantreis de juiste dingen, dan staat er niets in de weg om voor jou te kiezen. Met dit uitgangspunt in gedachte, wisten we welke informatie Grolsch nodig had om verder te kunnen groeien.

Met rust en synergie in het proces ontdek je kansen en weet je wat je te doen staat

Nu weet je welke vragen je moet stellen, maar nog niet welke antwoorden je daarop kan verwachten. Splits het onderzoek daarom op in meerdere fases waarin je beetje bij beetje alle benodigde informatie verzamelt.Gun jezelf de tijd om informatie te verwerken en je vragen aan te scherpen. Met tussentijdse overlegmomenten creëer je rust in het onderzoeksproces. Bedenk welke inzichten belangrijk zijn om nog beter te begrijpen. Met het juiste onderzoeksbureau ervaar je op deze momenten synergie.Jouw onderzoekspartner helpt je inzichten te interpreteren en deze vanuit ervaring in een breder perspectief te stellen. Jij zorgt ervoor dat inzichten ook bruikbaar zijn in de praktijk. Door te delen wat het raakvlak is met kennis, ervaringen en plannen binnen jouw organisatie. Zo vertaal je samen inzichten naar kansen.

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Business Lead Marketing Strategy
Frederieke van Leeuwen