Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Business Lead Product Development
Blog
20/2/2020

Negen consumentendefinities van duurzaamheid

Wist je dat 92% van de consumenten weleens duurzame producten koopt? Maar wat is “duurzaam” nou eigenlijk? De Dikke Van Dale uit 1994 zou zeggen ‘geschikt, bestemd om lang te duren’. Maar duurzaam voedsel is vaak toch juist minder lang houdbaar? Dat klopt. “Duurzaam” heeft tegenwoordig een bredere betekenis gekregen. Maar wat verstaat de consument eigenlijk onder dit begrip?

Duurzaam: een relatieve betekenis

De definitie uit de Dikke Van Dale is inmiddels veranderd. Tegenwoordig luidt de betekenis van “duurzaam” in dit woordenboek: ‘1 lang durend; 2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3 het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht, enz. ; duurzaam produceren (Dikke Van Dale, 2020).’ Nu wordt het begrip al wat duidelijker, maar ook weer niet, juist omdat duurzaam meerdere betekenissen blijkt te hebben en het per bedrijf of persoon kan verschillen over welke van deze betekenissen hij praat.

Duurzaam: een relatieve betekenis

Duurzaam is voor de maatschappij een vrij relatief woord en dat blijkt ook uit ons onderzoek. Wij stelden de volgende vraag aan consumenten: Wat maakt een product duurzaam? Een consument antwoordde: ‘Het mag geen plastic bezitten, er moet een duurzaam-stempel op geplakt zijn, het moet vers zijn en uit eigen land.’ Een andere consument reageerde: ‘Het moet diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn. En een eerlijke opbrengt voor bijvoorbeeld de boeren.’ En weer een andere consument zei: ‘Het moet langdurig te gebruiken zijn, gemaakt zijn van bronnen die de aarde niet uitputten, recyclebaar zijn en op een eerlijke manier gemaakt.’ Kortom, zoveel mensen zoveel meningen.

Duurzame eigenschappen

“Duurzame eigenschappen” volgens consumenten

Wat maakt een duurzaam product nou écht duurzaam volgens de consument? Waaraan moet een duurzaam product voldoen? Door alle antwoorden van de consumenten naast elkaar te leggen, kwamen er in totaal negen eigenschappen van duurzaam aan het licht. Dit zijn de kenmerken waaraan duurzame producten volgens de consument dus moeten voldoen.

De 9 kenmerken

9 kenmerken van duurzame producten:

  1. Duurzame producten zijn producten die betere kwaliteit hebben en dus langer mee gaan
  2. Duurzame producten zijn producten uit de regio, die hoeven dus niet ver getransporteerd te worden
  3. Duurzame producten zijn producten die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en dier
  4. Duurzame producten zijn producten waar een eerlijke prijs voor wordt betaald (fairtrade)
  5. Duurzame producten zijn producten zonder chemische toevoegingen, bijvoorbeeld biologisch verpakt
  6. Duurzame producten zijn producten die spaarzaam zijn, dus weinig elektra en water gebruiken
  7. Duurzame producten zijn producten die ‘groen’ geproduceerd zijn zonder de aarde uit te putten
  8. Duurzame producten zijn producten die geen dierlijke bestanddelen hebben dus veganistisch zijn
  9. Duurzame producten zijn producten die volgens biologische richtlijnen geproduceerd zijn

De kenmerken van duurzaamheid scheppen een beeld. Maar hoe vertalen deze eigenschappen zich naar concrete producten? We vroegen aan de consumenten welke duurzame producten ze de afgelopen maand kochten. Herbruikbare waterfles, vuilniszakken, bio voedsel zoals groente, pasta en eieren, fairtrade chocola, eco schoonmaakmiddelen en onverpakte groente en fruit benoemden de consumenten het meeste.

Ben je benieuwd of consumenten jouw product of bedrijf als duurzaam bestempelen?

Lees meer over onze conceptonderzoeken

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Business Lead Product Development
Binne Heida