Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Ivo Langbroek
Research Director
Nieuws

Persbericht: Rechtbank stelt Blauw Research in het gelijk

Donderdagmiddag 6 april 2023 heeft rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in het kort geding dat Blauw heeft aangespannen tegen Nebu. De aanleiding van Blauw om een kort geding aan te spannen was dat Nebu zich niet houdt aan de contractuele afspraken die zijn overeengekomen in de verwerkersovereenkomst en de wettelijke verplichtingen die op Nebu rusten uit de AvG bij een datalek.

De inzet van het kort geding was dus naleving van deze afspraken en verplichtingen. Voor Blauw is het belangrijkste doel om uitsluitsel te hebben of data van haar opdrachtgevers is geraakt in het datalek bij Nebu.

De rechtbank heeft nagenoeg alle vorderingen van Blauw toegewezen. Het betekent dat Nebu alle informatie moet verstrekken die nodig is om Blauw te informeren over het datalek. Meer in het bijzonder moet Nebu Blauw informeren of data van haar opdrachtgevers bij dit datalek is betrokken. De rechtbank neemt de aanname van Blauw over dat Nebu zelf niet in staat is afdoende forensisch onderzoek uit te voeren om met zekerheid te stellen of bepaalde data geraakt is. Om die reden heeft de rechtbank de eis van Blauw toegewezen dat Nebu een extern bureau met aantoonbare expertise in cybersecurity binnen 5 dagen opdracht mocht geven een forensisch onderzoek uit te voeren. De rechtbank heeft Nebu op de belangrijkste vorderingen een dwangsom opgelegd van € 25.000,- per dag.

Met dit kort geding heeft Blauw nu de steun van de rechtbank om Nebu te dwingen ons informatie te geven en mee te werken. Dat gaat om de informatie die ze zelf beschikbaar heeft én de informatie die een extern forensisch bureau gaat leveren. Zo hopen we uitsluitsel te krijgen of data van onze opdrachtgevers bij het datalek betrokken is. Ook krijgen hiervan een goede onderbouwing zodat we zekerheid hebben.

Daarnaast is er nu een gerechtelijke uitspraak die het belang onderstreept van contractuele afspraken en wettelijke verplichtingen tav het verwerken van persoonsgegevens zoals afgesproken in verwerkersovereenkomsten en de AvG. Dit is van grote waarde voor een ieder die met persoonsgegevens werkt en daarover afspraken maakt.

Er is een gerede kans dat Nebu hoger beroep aantekent. Intussen is Nebu verplicht het vonnis uit te voeren.

Lees hier meer over het datalek

Uitgelichte

expertise(s)

No items found.

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Ivo Langbroek
Research Director
Ivo Langbroek