Segmenteren, waarom zou je?

Consumenten indelen in segmenten, waarom zouden we dat nog doen vandaag de dag? Verzuiling gaat niet langer op en dezelfde postcode betekent niet langer dat je geïnteresseerd bent in dezelfde producten en diensten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding
Segmentatie onderzoek | Blauw Research

Voorkeuren zijn meer en meer individueel. Zo zit ik in mijn vrije tijd graag op de mountainbike, zelfs in de Nederlandse winter. Ik vind het heerlijk om me even lekker te kunnen uitleven in de buitenlucht, ik houd van de spanning en adrenaline. Niet perse iets wat je zou verwachten van een vrouw van 29.

Zo zijn voorkeuren voor sport, maar ook voor merken steeds minder gebonden aan bijvoorbeeld geslacht of leeftijd. Bij Blauw Research kiezen we daarom niet voor generieke segmentatiemodellen gebaseerd op socio-demografische kenmerken of generieke wensen en behoeften van consumenten. Want waar ik op de mountainbike zoek naar vooral uitdaging, spanning en adrenaline ben ik bij de Italiaan om de hoek wat meer behouden. Pizza Quattro Formaggi is steevast mijn favoriet. Voor mij geen spanning bij de Italiaan. Daarom kiezen we bij Blauw voor segmenteren op basis van domeinspecifieke behoeften. Het gebruiken van segmenten die gebaseerd zijn op domeinspecifieke behoeften heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen:

  • Met marketingcampagnes kun je goed op deze segmenten inspelen. Grote kans dat je mij op skies krijgt als je benadrukt hoe spannend de sport is. Je raakt met deze boodschap m’n emotie in plaats van nadruk te leggen op features van skies en wintersportaccessoires die voor mij niet interessant zijn.
  • Segmenten gebaseerd op domeinspecifieke behoeftes zijn lang houdbaar omdat behoeften van consumenten niet zo snel veranderen. Nu is mountainbiken mijn sport, over een paar jaar misschien wel kitesurfen. Beide sporten voorzien in de behoefte om je lekker buiten te kunnen uitleven, beide geven spanning en uitdaging. De invulling verschilt, maar de behoefte blijft.

Het indelen van klanten in behoeftensegmenten helpt je dus bij het effectiever inzetten van marketing. Je leert je markt goed kennen en weet beter wat je doelgroep wil horen en hoe je de emotie kunt raken. Ik ga komende winter skiën...

Meer weten?