Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Business Lead Product Development
Blog
27/9/2021

Marktpotentie: van zaadje tot appeltaart

Als marketeer werk je eigenlijk een beetje als boer én kok tegelijkertijd. Je plant een zaadje, waarna je de vruchten plukt én vervolgens ontwikkelt tot een aantrekkelijk product. Blauw verdeelt dit proces in drie duidelijke stappen. Stap 1, concept creatie, bespraken we in een vorig artikel. Stap 2 luidt: het kiezen voor een concept met potentie. Hoeveel business potential heeft het zaadje, dat je in stap 1 plantte, om te groeien tot een vruchtbare appelboom?

De eerste stap is gezet. (lees hier de blog over stap 1) Het productidee is aangescherpt én uitgeschreven als helder concept. Het is tijd voor stap 2: een grondig kwantitatief onderzoek dat - uiteindelijk - de basis vormt voor een business case.

Concept met potentie

Het zaadje is geplant en bezig om zich te ontkiemen tot appelboom. Is het productidee sterk genoeg om door te groeien? Lukt het hem om zich staande te houden tussen alle andere fruitbomen? Blauw onderzoekt op twee verschillende manieren hoeveel business potential een concept met zich meebrengt. Twee manieren concept onderzoek:

Concept Screening onderzoek: meerdere concepten worden kort getoetst waardoor het meest kansrijke concept aan het licht komt.

Market Potential onderzoek: één concept wordt op diepgaande wijze beoordeeld en geanalyseerd.

Welke plant heeft de meeste potentie?

Aandacht besteden aan kansloze concepten is als onkruid laten woekeren tussen de meest prachtige en vruchtbare fruitbomen. Het belemmert de groei van kansrijke concepten én je verliest kostbare tijd. Door middel van onderzoek worden alle concepten beoordeeld op dezelfde KPI’s, waarna je als marketeer een weloverwogen keuze maakt met welk gewas je verder wilt. Zo wied je dus al snel het onkruid, waardoor je meer tijd en focus overhoudt voor product concepten met de meeste groeipotentie.

Case Müller: Voor Müller, een internationale zuivelaanbieder in Nederland vooral bekend van het merk Almhof, hebben we een tiental concepten getest. Bestaande concepten die zich in andere landen al hadden bewezen, maar in aangepaste vorm mogelijk aan het Nederlandse assortiment konden worden toegevoegd. Op basis van het onderzoek heeft Müller een gefundeerde keuze gemaakt, en bovendien werd duidelijk welke doelgroep met name geïnteresseerd is in een bepaald concept.


Op naar een winstgevend product

De basis van conceptonderzoek is doorgaans de vraag aan de consument of men van plan is het product of de dienst aan te schaffen. Aankoopintentie is echter geen garantie voor een succesvolle introductie. Voor een blijvend succes is het van belang dat je productidee daadwerkelijk in een behoefte voorziet. Dat betekent dat er een match moet zijn met de insights die in stap 1 zijn aan het licht zijn gekomen. Die insights moeten bovendien herkenbaar zijn en echt als probleem worden ervaren. In termen van de boer maakt Market Potential onderzoek duidelijk of een concept voldoende wortels ontwikkelt om vast te groeien in de voedingsbodem. Want dat is nodig om ook op de lange termijn de vruchten te kunnen blijven plukken.

Case Uitgekookt: Uitgekookt is een toonaangevende leverancier van verse kant en klaar maaltijden aan huis. Traditioneel is dit een dienst waar veel ouderen gebruik van maken, een soort tafeltje-dekje. In de huidige markt is eten laten bezorgen gangbaarder geworden en dat biedt ook voor Uitgekookt kansen. Het Market Potential onderzoek heeft uitgekookt gewezen op nieuwe kansrijke doelgroepen en ook de haakjes waarop die nieuwe doelgroep (kort gezegd: jongeren) zich aangesproken voelt. Bij de jongeren lost Uitgekookt namelijk een ander probleem op dan bij de ouderen.

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Business Lead Product Development
Binne Heida