Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Blog
3/5/2021

Go-to-market strategy: van zaadje tot appeltaart

Als marketeer wiedde je in stap 2 het onkruid. Het product concept met de sterkste wortels weet zich inmiddels staande te houden. De appelboom draagt zelfs prachtige appels. Het is tijd om de vruchten te oogsten. Tijd voor stap 3 in het proces van ‘zaadje tot winstgevend product’: het optimale product portfolio. Hoe verwerk je de appels tot een appeltaart? Of beter gezegd: hoe verwerk je het product met de meeste potentie tot een winstgevend product? Daarvoor is het opstellen én op een aantrekkelijke manier presenteren van het optimale product portfolio uitermate belangrijk.

Een winstgevend product begint met een idee. Dit idee werkte je uit in stap 1. In stap 2 werden diverse concepten onderzocht. Zo kwam aan het licht welk appelboompje de meeste groeipotentie kent. Met dat product concept ga je in stap 3 verder. Hoe stel je het optimale productaanbod samen en hoe presenteer je dit op een aantrekkelijke manier?

Optimale product portfolio

Het optimale productportfolio lijkt op een menukaart. Het bestaat uit een productrange met een logische prijsopbouw. Maar hoe stel je zo’n menukaart samen? Daarvoor is het als marketeer belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden.

  • Waar hebben jouw potentiële klanten trek in?
  • Wat zijn de behoeften van de consument?
  • Maak je van de appelen een appeltaart, appelcake of allebei?
  • Hoeveel andere ingrediënten, of ook wel ‘waardecomponenten’, voeg je aan de proposities toe?
  • Hoe zorg je ervoor dat jouw appelgerechten zich onderscheiden van de concurrent?

Onderzoek helpt bij opstellen product portfolio

Door middel van conjunct onderzoek kan Blauw samen met jou bepalen hoe het optimale portfolio eruitziet. Door gasten te laten kiezen uit setjes met fictieve appeltaarten leren we precies wat ze belangrijk vinden en welke afwegingen ze maken. De menukaart richten we uiteindelijk op zo’n manier in dat voor elke type eter een heerlijk appelgerecht te vinden is.

Case Lely: Lely International is een aanbieder van robots die melkveehouders helpen. De software die er bij hoort biedt ontzettend veel mogelijkheden, maar die zijn niet voor iedere melkveehouder even relevant. Met Optimal Portfolio onderzoek is een overzichtelijke indeling gemaakt van alle functionaliteiten met een passende prijsstelling zodat er voor elke veehouder een goede optie is.

Presentatie van product

Het product portfolio is samengesteld. Als laatste wil je dat consumenten jouw producten kopen. Daarvoor is de juiste presentatie van jouw menukaart enorm van belang. Hoe presenteer je jouw appelgerechten het allerbeste? Je wilt dit natuurlijk op een zeer originele manier realiseren, zodat je opvalt tussen de concurrenten.

Claims, prijs en verpakkingen

Jouw prijs en verpakking kunnen je marktaandeel breken of boosten. Het is dus belangrijk dat je daar veel aandacht aan besteedt én dat je goed nadenkt wat bij jouw merk past. Wat wil jij als bedrijf uitstralen naar de consument toe? Gebruikservaring komt ook om de hoek kijken. Blauw helpt jou maar al te graag met het nemen van de juiste beslissingen op het gebied van claims, prijs en verpakkingen. Hoe helpen we daarbij? Tijdens het Defining Marketing Mix’ onderzoek laten we aan de consument gerechten zien én proeven. Zo ontdek je niet alleen welk gerecht consumenten niet waarderen, ook welk appelgerecht consumenten uitroepen tot ‘appeltaart’, én zich hoogstwaarschijnlijk zal ontwikkelen tot winstgevend product.

Case Puklavec: Puklavec is een Sloveens familiebedrijf dat wijn produceert. Hoewel goede wijn geen krans behoeft, speelt verpakking wel degelijk een belangrijke rol als de wijnliefhebber voor het schap staat te twijfelen. Met een shelf-test is duidelijk geworden welk etiket het meest aanspreekt en waarom. Hierdoor heeft Puklavec een fact based beslissing kunnen maken met betrekking tot hun nieuwe verpakking.

Van zaadje tot winstgevend product

Weet je nog dat je een paar stappen terug met een productidee aan de slag wilde, die je al vrij snel ontwikkelde tot een concept creatie? Vervolgens onderzocht je de voedingsbodem en ontdekte je welk appelboompje het meest potentie had om te verder te groeien. Je wiedde het onkruid en het boompje begon vruchten te dragen. Als laatste heb je de appels geplukt en verwerkt tot een optimale product portfolio, die je vervolgens op een aantrekkelijke manier presenteerde aan de consument. Je hebt een winstgevend product in de markt gezet. Daarmee heb je alle stappen in het proces van zaadje naar appeltaart, succesvol bewandeld. Gefeliciteerd!

Uitgelichte

expertise(s)

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

No items found.
No items found.