Cases
BlueMovement
Marketing Strategy

Zijn consumenten bereid om wasmachines te leasen?

BlueMovement is een startup dat huishoudapparaten aan consumenten wil leasen. Denk aan koelkasten en wasmachines in abonnementsvorm. Vooral het duurzame aspect van dit idee vindt BlueMovement belangrijk. Maar ziet de consument dat ook zo? Wat wil de consument eigenlijk? Welke barrières kan BlueMovement doorbreken? Blauw onderzocht de mening van het algemeen Nederlands publiek.

Uitdaging

BlueMovement weet dat dat de verandering van eigendom naar abonnement aanzienlijk kan zijn. Om de consument te overtuigen is het belangrijk dat BlueMovement weet hoe consumenten denken over het leasen van huishoudelijke apparaten. En dat is wél belangrijk, want anders weet het merk niet hoe ze de consument kan overtuigen. Om meer inzicht te krijgen in de mening van het algemeen winkelend publiek in Nederland, én eventuele drivers en barriers, mochten onze Blauw-experts een kwantitatief onderzoek uitvoeren voor BlueMovement.

Visie

Een kwantitatief onderzoek

Onze Blauw-experts startten direct met het uitzetten van een kwantitatieve online vragenlijst. Daarin stelden we verschillende vragen aan een grote groep consumenten, die representatief is voor het algemeen winkelend publiek van Nederland. Hiermee verkregen we een breed inzicht over de marktpotentie, van mensen die er al gebruik van maken of het overwegen, tot mensen die er totaal niet aan moeten denken.

Oplossing

Leasen van huishoudapparatuur

Het eerste gedeelte van de vragenlijst betrof de doelgroep die BlueMovement aan wil spreken. Welke groep op de Nederlandse markt is geïnteresseerd in het leasen van huishoudapparaten? Welke mensen niet? Wat maakt dat de eerste groep bereid is om te leasen? Of wat houdt haar tegen? Het tweede gedeelte doelde op de voordelen van leasen. Welke voordelen zien consumenten in een abonnementsvorm? En de laatste hoofdvraag van de vragenlijst ging over de waarde die consumenten hechten aan het kunnen leasen van huishoudapparatuur.

Product-abonnementen vergelijken

Naast de algemene vraag of consumenten bekend zijn met het concept om huishoudapparatuur te leasen, hebben we ook verschillende producten voorgelegd, zoals een stofzuiger en koelkast. Maar om goed te begrijpen hoe de consument over het concept dacht, vergeleken we haar mening ook met andere type producten die op de markt te leasen zijn, zoals een fiets of laptop. Wat maakt een lease-product interessant voor de consument? Wat houdt iemand tegen om er gebruik van te maken? En wat vindt de consument een acceptabele prijs?

Resultaat

Wat leverde het kwantitatieve onderzoek op voor BlueMovement?

BlueMovement ontving inzichten gebaseerd op meningen van échte consumenten. Feiten. Verdere plannen voor haar bedrijf hoeft ze niet meer op een onderbuikgevoel te baseren, zo maakt ze meer kans op groei en succes. De startup kreeg met dit onderzoek inzicht in de belangrijkste redenen waarom Nederlandse consumenten wel of niet huishoudelijke apparaten leasen. Aan de hand van deze drivers en barrières kan BlueMovement plannen maken. Zo kan ze haar naamsbekendheid vergroten. Ook kan het merk met haar marketing op zo’n manier inspelen op de behoeften van consumenten, dat consumenten het verlangen voelen om een huishoudapparaat te leasen.

Uit dit relatief brede onderzoek vloeiden voor BlueMovement belangrijke en specifieke vragen voort, waarmee Blauw verder aan de slag gaat. Onze Blauw-experts vinden dit uiteraard prachtig om te zien, want hoe gerichter de vragen aan de consument zijn, hoe gerichter de resultaten van het onderzoek zullen zijn en hoe specifieker het merk kan inspelen op de behoeften van de consument. Daarmee behaalt een bedrijf uiteindelijk het meeste succes.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Michiel Nijland
Michiel Nijland
Michiel.Nijland@blauw.com