Cases
BOVAG
Branding & Communication

Online concepttest en pretest voor optimale TV commercial ViaBOVAG.nl

Je eigen auto gratis online verkopen. Of juist een tweedehands of nieuwe auto, fiets, camper, caravan of motor kopen? Wil je daar ook nog gratis advies bij van een ‘keuzecoach’? Je vindt het allemaal op viaBOVAG.nl. Maar hoe kun je als consument weten dat viaBOVAG.nl deze diensten aanbiedt op hun website? Juist ja, via een reclamecampagne die dit duidelijk communiceert.

Uitdaging

ViaBOVAG.nl is als initiatief van BOVAG gestart als een occasionsite voor de verkoop van auto’s en motoren. Inmiddels wordt de site getransformeerd naar een platform waar je terecht kunt voor alles op het gebied van mobiliteit. Het plan is om hierin gefaseerd meerdere services aan te gaan bieden. Om consumenten mee te nemen in deze verandering, heeft viaBOVAG.nl samen met een reclamebureau een TV campagne ontwikkeld. Na een TV commercial waarin het vernieuwde concept gelanceerd wordt, volgen meer specifieke spots gericht op de diensten die de site aan zal bieden. Blauw onderzocht in verschillende fases van de campagneontwikkeling hoe de commercials worden gewaardeerd en begrepen en gaven tips om de campagne te optimaliseren.

Visie

Oplossing

Kwalitatieve concepttest voor aanscherping TV commercials

Blauw heeft de campagne in twee fases geëvalueerd. Voor het testen van de eerste concepten zijn we online met mensen in gesprek gegaan. Tijdens deze online diepte interviews kregen we individuele reacties op de concepten en viaBOVAG.nl kreeg antwoord op de vragen:

  • Hoe komt de commercial op mensen over?
  • Is de boodschap voor consumenten duidelijk?

Tijdens de gesprekken letten we verder op eerste reacties, begrip van de boodschap, waardering van de commercial en bespraken we eventuele optimalisatiepunten. ViaBOVAG.nl keek anoniem mee om zo een goed gevoel te krijgen bij de reactie van de doelgroep. De concepten werden goed ontvangen en na een paar aanscherpingen van het idee werden de verschillende TV commercials verder uitgewerkt en opgenomen.

Kwalitatieve pretest campagne

Voordat de eerste TV commercial in het voorjaar gelanceerd kon worden, wenste ViaBOVAG.nl een laatste controle om te kijken of alles klopte. Op basis van een pretest of ‘disaster check’ krijgt viaBOVAG.nl op die manier advies over kleine aanpassingen die zij nog kunnen doen. Denk aan het inkorten van de voice-over of aanpassing van de belichting. Snelheid van het onderzoek is dan erg belangrijk. Voor ViaBOVAG.nl organiseerden we daarom 8 online diepte interviews op één dag, met weer de mogelijkheid om mee te kijken. Aan het einde van de onderzoeksdag was er een korte mondelinge debrief en kon viaBOVAG.nl met het reclamebureau aan de slag met het aanscherpen van de TV commercial. Kort daarop kon de TV commercial live.

Resultaat

Wat is de impact van de campagne op consumenten?

Door vanaf de campagneontwikkeling tot aan het finaliseren van de TV commercials de doelgroep te betrekken en te bevragen via kwalitatief onderzoek, kreeg viaBOVAG.nl een goed gevoel bij de impact van de campagne op consumenten. Al direct bleek dat de campagne een positief effect heeft op de beeldvorming vanviaBOVAG.nl. De commercial spreekt aan, inspireert en communiceert duidelijk de boodschap dat het een breed platform is waar je voor meer dan alleen auto’s terecht kunt. ViaBOVAG.nl kan dus meteen goed van start!

Lees hier meer over onze communicatie pre-test

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Dori van Rosmalen
Dori van Rosmalen
Dori.vanRosmalen@blauw.com