Cases
Canal Digitaal
User Experience

Hoe kan Canal Digitaal de user experience van haar landingspagina’s optimaliseren?

Canal Digitaal, een Nederlandse aanbieder van satelliettelevisie, heeft een nieuw product op de markt gebracht: de Canal Digitaal TV-app. Met deze TV-app kunnen gebruikers zowel live televisie kijken als series zien. Dit kan op verschillende devices zonder het gebruik van kabels of andere ingewikkelde elektronica. Canal Digitaal wilde inzicht in hoeverre deze nieuwe TV-app door mensen begrepen werd op basis van drie verschillende landingspagina’s die de app presenteren. Blauw heeft de user experience (UX) van deze drie landingspagina’s onderzocht. Canal Digitaal kan hierdoor de unique selling points van de TV-app nog duidelijker overbrengen en zo meer enthousiaste klanten werven voor het product.

Uitdaging

Hoe goed begrijpt jouw doelgroep het product dat je wilt aanbieden?

Om de user experience van de landingspagina’s te kunnen verbeteren heeft Blauw naast het begrip van de Canal Digitaal TV-app ook de volgende onderwerpen onderzocht:

  • Welke verwachtingen hebben mensen op basis van de informatie op de landingspagina’s van het product?
  • Welke informatie wil men op een specifieke plek van de landingspagina’s tot zich nemen?
  • Hoe ‘diep’ mag bepaalde informatie op de landingspagina verstopt zijn?
  • In hoeverre zijn de FAQ’s relevant en helpen ze met de vragen die mensen hebben?

Visie

Oplossing

Een kwalitatieve aanpak met verdieping in de User Experience

Om antwoord te geven op de onderzoeksvragen zijn we via online UX interviews met respondenten naar de verschillende landingspagina’s gaan kijken. In een individueel interview kunnen we goed met een respondent de diepte ingaan en doorvragen waar dat relevant is. Zo krijg je een goed beeld van het productbegrip, de wensen en behoeften die men heeft naar aanleiding van de landingspagina’s en ontdekken we waardevolle inzichten waar Canal Digitaal nog niet eerder aan heeft gedacht.

Respondenten zijn tijdens dit onderzoek versluierd uitgenodigd. Dat wil zeggen dat we hen van tevoren niet zeggen dat het een onderzoek voor Canal Digitaal betreft. Op deze manier voorkomen we dat respondenten zich vooraf oriënteren op de landingspagina’s en met ongewenste voorkennis aan het onderzoek deelnemen. Canal Digitaal kon tijdens de interviews anoniem met alle gesprekken meekijken.

Resultaat

Wat leverde dit UX onderzoek op voor Canal Digitaal?

Na het bespreken van de eerste resultaten met Canal Digitaal heeft Blauw de belangrijkste inzichten en aanknopingspunten samengevat in een rapport. Hiermee kreeg Canal Digitaal diepgaand inzicht in de begrijpelijkheid, de informatievoorziening, de navigatie, de lay-out en vormgeving van de verschillende landingspagina’s. We presenteren concrete aanknopingspunten om de User Experience te optimaliseren op een visuele manier: met screenshots en quotes van sterke- en verbeterpunten. Canal Digitaal ging direct met de resultaten aan de slag en heeft binnen een aantal dagen aanpassingen gedaan die de landingspagina’s nog prettiger en effectiever maken voor gebruikers.

Lees meer over onze UX onderzoeken op de website van ons label yourUX

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Sanne Kempers
Sanne Kempers
Sanne.kempers@blauw.com