Cases
Rijksoverheid
Branding & Communication

Communicatiemiddelen binnen 24 uur testen voor de overheidscampagne ‘Alleen Samen’

De Rijksoverheid wil Nederlanders met de campagne ‘Alleen Samen’ continu op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Nederlanders worden niet alleen geïnformeerd maar ook opgeroepen tot het juiste gedrag om zo verspreiding van het virus te verkleinen. In opdracht van de Rijksoverheid testen wij razendsnel de campagne-uitingen voor de campagne ‘Alleen Samen’.

Uitdaging

Wij brengen in kaart of de boodschap en handelingsperspectieven door de verschillende doelgroepen goed begrepen worden en adviseren over optimalisaties. Binnen 24 uur, maar vaak veel sneller (binnen 4 uur), zijn de onderzoeksresultaten binnen en kunnen de uitingen direct geoptimaliseerd worden en daarna live gaan.

Visie

Communicatiemiddelen binnen 24 uur testen voor de overheidscampagne ‘Alleen Samen’

De Rijksoverheid wil Nederlanders met de campagne ‘Alleen Samen’ continu op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Nederlanders worden niet alleen geïnformeerd maar ook opgeroepen tot het juiste gedrag om zo verspreiding van het virus te verkleinen.

In opdracht van de Rijksoverheid testen wij razendsnel de campagne-uitingen voor de campagne ‘Alleen Samen’. Wij brengen in kaart of de boodschap en handelingsperspectieven door de verschillende doelgroepen goed begrepen worden en adviseren over optimalisaties. Binnen 24 uur, maar vaak veel sneller (binnen 4 uur), zijn de onderzoeksresultaten binnen en kunnen de uitingen direct geoptimaliseerd worden en daarna live gaan.

Oplossing

Onderzoeksresultaten binnen 24 uur beschikbaar

Afhankelijk van de onderzoeksbehoefte en de aard van de communicatie-uitingen kan de Rijksoverheid kiezen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd, via onze Sprint onderzoeksapplicatie of door onze communicatie onderzoekers.. Het maakt daarbij niet uit of de uitingen onder algemeen Nederlands publiek getest dienen te worden, of onder specifieke doelgroepen zoals zorgmedewerkers, onderwijzend personeel of risicogroepen. In alle gevallen zijn de onderzoeksresultaten binnen 24 uur beschikbaar.

• Wanneer er behoefte is aan advies, verdieping of specifieke onderzoeksvragen afgestemd op de uiting gaan onze communicatieonderzoekers aan de slag. Ook wanneer meerdere uitingen aan dezelfde personen getoond kunnen worden. De onderzoeker van Blauw neemt contact op en stemt samen het onderzoek af. We bespreken de opzet van de vragenlijst, adviseren over het aanleveren van de uitingen en sturen de resultaten snel op.

• Wanneer de uitingen bijna af zijn en het voldoende is om de belangrijkste KPI’s te testen, zoals begrip van de boodschap en handelingsperspectieven, krijgt de Rijksoverheid toegang tot de Sprint-app en kan zelf de uitingen uploaden en het onderzoek gemakkelijk zelf snel starten. In een online dashboard zijn de resultaten direct zichtbaar. De resultaten worden vervolgens door onze onderzoekers met onze benchmark vergeleken.

Testen van posters en commercials voor op TV of de radio

Er zijn inmiddels verschillende uitingen getest onder diverse doelgroepen. Enkele voorbeelden:

• Er zijn monadisch meerdere versies van posters getest onder algemeen Nederlands publiek. Uiteindelijk is een keuze voor een van beide posters gemaakt en zijn op basis van de open antwoorden nog verdere optimalisaties doorgevoerd. Binnen 22 uur waren de resultaten beschikbaar voor de Rijksoverheid.

• In de onderzoeksapplicatie van Sprint zijn verschillende televisiecommercials en radiocommercials getest. Alle uitingen zijn onder het algemeen Nederlands publiek getest. Daarnaast heeft de Rijksoverheid ervoor gekozen twee commercials ook specifiek onder de doelgroep ouderen van 70+ jaar uit te voeren. De resultaten van de verschillende tests zijn in het online dashboard gezet, waardoor deze ook eenvoudig te vergelijken zijn. Binnen 3,5 uur na het uploaden van de uitingen stonden de eindresultaten in ons online dashboard.

Resultaat

Positieve resultaten op de uitingen

We zien dat alle uitingen tot nu toe goed scoren in vergelijking met onze benchmark. Sterker nog: op geen enkele KPI was de score gelijk aan of lager dan onze benchmark. De uitingen van de ‘Alleen Samen’ campagne scoorde in alle gevallen significant hoger. Verder blijkt uit de open antwoorden dat er veel begrip onder de respondenten is voor de maatregelen. Ze voelen een soort gezamenlijke verantwoordelijkheid: “We moeten dit samen oplossen als samenleving. Samen sta je sterk.”.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Dori van Rosmalen
Dori van Rosmalen
Dori.vanRosmalen@blauw.com