Cases
Innocent Drinks
Product Development

Zal een lagere verkoopprijs tot een hogere omzet leiden?

Kleine drankjes met grote dromen. innocent drinks hoopt van de wereld een betere en gezondere plek te maken. Het merk wil meer smoothies en juices verkopen en zo meer impact maken. Maar hoe maakt ze dit waar? Is het een slim idee om de prijs van de drankjes te verlagen? Het merk wil geen beslissing maken op basis van een onderbuikgevoel, daarom deed Blauw een prijsonderzoek. Zo kon innocent drinks een weloverwogen besluit nemen.

Uitdaging

Hoe wil innocent drinks de wereld een betere en gezondere plek maken? Onder andere maakt ze haar smoothies en sappen van natuurlijke ingrediënten van boeren die goed omgaan met mensen en de planeet. Daarnaast geeft het merk 10 procent van haar winst aan goede doelen. En hoe meer winst ze maakt, hoe meer innocent drinks kan weggeven, en dus kan bijdragen aan een betere wereld. Reden genoeg om haar omzet te vergroten!

Visie

Prijsonderzoek

Om innocent drinks de juiste inzichten te geven onderzochten we hoeveel winst de huidige verkoopprijs oplevert, én natuurlijk hoeveel winst een lagere prijs oplevert. Dit deden we door middel van een online vragenlijst waarin we verschillende schappen met producten aan een groep Nederlandse consumenten voorlegden.

Oplossing

De deelnemers kregen gedurende de vragenlijst telkens een schap met producten in beeld te zien, inclusief de prijzen. Elk schap bestond daarbij niet alleen uit diverse smaken van innocent-drankjes, ook uit verschillende smoothies en fruitsapjes van haar concurrenten. De deelnemers werden bij elk schap gevraagd voor welk product ze zouden kiezen. Deelnemers zagen steeds dezelfde producten, alleen de productposities in het schap en de productprijzen varieerden.

Resultaat

Welke marktprijs zal leiden tot de meeste omzet?

Alle uitslagen werden met elkaar vergeleken. Hoeveel deelnemers kozen voor innocent drinks in vergelijking met haar concurrenten? En hoeveel consumenten kozen voor de huidige prijzen van innocent drinks in vergelijking met de lagere prijzen? Zo ontdekten we waar de trade-off punten liggen voor het merk. We konden vervolgens voor beide scenario’s de winst berekenen. Daarmee ontdekten het merk al snel welke marktprijs hoogstwaarschijnlijk zal leiden tot de meeste omzet.

"Het onderzoek heeft veel sturing gegeven, en heeft de basis gevormd voor verdere berekeningen en het maken van een goeie business case."
Jiri Staats
Head of Brand & Portfolio innocent drinks

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Binne Heida
Binne.Heida@blauw.com