Cases
La Lorraine Bakery Group
Marketing Strategy

Groeikansen voor een buitenlands bedrijf in de Nederlandse markt

Wellicht herken je het: je loopt langs de bakkerijafdeling van de supermarkt en ruikt de heerlijke geur van verse croissants en net afgebakken brood. Dat zou niet mogelijk kunnen zijn zonder partijen als La Lorraine Bakery Group (LLBG). Want zij zijn één van de makers van al dat lekkers. LLBG wil inzicht in hoe bakkerijafdelingen van supermarkten door de consument worden gewaardeerd. Het bedrijf wil supermarkten beter kunnen adviseren zodat bakkerijafdelingen nog beter in consumentenbehoeften kan voorzien. Blauw heeft geholpen om de antwoorden op deze prangende vragen te vinden.

Uitdaging

Indeling van de bakkerijafdeling vanuit het oogpunt van de consument

Om de consument te doorgronden, zijn we gestart met kwalitatief onderzoek door middel van een research community. Hierin zijn we ingegaan op de behoeftes, houding en het gedrag van consumenten ten aanzien van verse bakkerijproducten in de supermarkt.

Als onderdeel hiervan, hebben we bijvoorbeeld een opdracht uitgevoerd waarbij de consument gevraagd werd het brede assortiment zelf in groepjes in te delen. Zo leerden we hoe de consument de afdeling zelf categoriseert. En hoe dit anders is dan de indeling van LLBG zelf. Wanneer je de behoefte van de consument leidend laat zijn voor de manier waarop je producten in de supermarkt aanbiedt, zal dit groeikansen opleveren.

Visie

Inspelen op verschillende behoeftes per product voor een optimale afdeling

Met een kwantitatief onderzoek hebben we de inzichten gevalideerd. We focusten ons op een aantal verschillende broodcategorieën, die uit de kwalitatieve groepering zijn gekomen. Voor elk van deze productgroepen hebben we gevraagd naar het aankoopproces en achterliggende behoeftes. Hieruit kregen we inzicht in waarin de categorieën van elkaar verschillen en waarin zij gelijk zijn aan elkaar.

Informatie die cruciaal is om verkoop binnen de bakkerijafdeling te stimuleren en de winkelervaring te optimaliseren. Producten die gepland worden gekocht en waarbij men weinig varieert, moeten bijvoorbeeld zo overzichtelijk mogelijk worden gepresenteerd. Gemak van aankoop staan centraal. Voor spontane en gevarieerde aankopen is het raadzaam om meer beleving en combinaties en innovaties aan te bieden. Het draait om inspiratie.

Oplossing

Retailers overtuigen van je expertise

Het onderzoek heeft ook inzicht gegeven in de sterke en zwakke plekken van de broodafdeling van elke supermarkt. Dit hebben we onder andere gedaan door een analyse uit te voeren op de tevredenheid met de broodafdeling van de supermarkt en de drivers die hier aan ten grondslag liggen. De resultaten van deze analyse helpen LLBG om specifieke verbeterpunten te identificeren en communiceren richting de diverse retailers.

Resultaat

Eén onderzoek, één rapportage

Uit het onderzoek identificeerden we specifieke kansen voor LLBG. We hebben de resultaten van het onderzoek opgeleverd in één geïntegreerde rapportage. Zo leveren we niet allerlei losse onderzoeksresultaten op, maar één rode draad die LLBG uiteindelijk helpt de broodconsument beter te begrijpen en hun gewenste groei te realiseren.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Frederieke van Leeuwen
Frederieke.vanLeeuwen@blauw.com