Cases
Lely International
Product Development

Een nieuw verdienmodel voor Lely International

Als zoon van een Friese boer vind ik het altijd leuk als er een opdracht voorbijkomt die zich in de agrarische sector afspeelt. Onlangs heb ik een project gedaan voor Lely International. Lely maakt het dagelijkse leven van melkveehouders aangenamer door slimme en innovatieve oplossingen aan te bieden. Ze zijn groot geworden met melkrobots en machines voor onder andere het verdelen van voer en het reinigen van stallen.

Uitdaging

Ik was onder de indruk van de intelligentie die in de machines is ingebouwd. Zo herkennen ze op basis van bijvoorbeeld eet- en loopgedrag in een vroeg stadium of een koe ziek is of ‘tochtig’. De informatie is toegankelijk gemaakt via een managementsysteem. In de loop van de jaren is het belang van de data software toegenomen en om in de toekomst de dienstverlening verder uit te kunnen breiden is het nodig het verdienmodel hierop aan te passen. De overstap naar een subscription fee ligt dan voor de hand, dat wil zeggen: een prijs per koe per maand. Waarbij de veehouder kan kiezen tussen een good, een better en een best optie.

Visie

Oplossing

Resultaat

Maar hoe bepaal je wat in de basis moet (good) en welke functionaliteiten een meerprijs rechtvaardigen?

Blauw heeft hierbij goed kunnen helpen. Op basis van een internationaal conjunct meten onderzoek is in kaart gebracht welke functionaliteiten het meest waardevol zijn voor de veehouders. Met behulp van de marktsimulator zijn verschillende scenario’s doorgerekend en is er een gefundeerde keuze gemaakt voor de inrichting van het prijsmodel. Met het nieuwe model kan Lely weer vooruit en ook in de toekomst het leven van de melkveehouders veraangenamen. Mijn vader is inmiddels al geruime tijd met pensioen, maar zijn collega’s zullen dit zeker waarderen.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Binne Heida
Binne Heida
Binne.Heida@blauw.com