Cases
Philips
Product Development

Philips scheerapparaten: op welke benefits zet je in?

Philips heeft een breed assortiment aan elektrische scheerapparaten. Deze zijn gericht op claims van het merk, bijvoorbeeld op gevoeligheid van de huid of een strak geschoren gezicht. Om de positie van Philips te behouden en verder uit te bouwen, moet het portfolio blijven aansluiten op de belevingswereld van de consument. Blauw is ingeschakeld om via een internationaal onderzoek in kaart te brengen wat de scheerder waardevol vindt en wat juist niet.

Uitdaging

Waarde van een product meten via conjunct onderzoek

Consumenten zeggen niet altijd wat ze doen of doen wat ze zeggen, zeker met betrekking tot (het lezen van) prijzen en claims. Gezien de onderzoeksvraag van Philips en het doel, hebben we via de conjunct methode impliciet gemeten welke aspecten van een product waarde hebben voor consumenten in zes landen, namelijk Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Korea, Japan en China. Respondenten moesten hierbij telkens een keuze maken tussen scheerapparaten waarbij de prijs en verpakkingsclaims variëren.

Visie

Op deze manier hebben we gemeten hoeveel dollar men bereid is extra te betalen voor specifieke productkenmerken. Dit onderzoek laat Philips zien hoe het portfolio het beste opgebouwd kan worden om het marktaandeel te vergroten.

Oplossing

Met segmentatie krijg je inzicht in jouw doelgroep(en) binnen de markt

Uit de conjunct resultaten kwamen duidelijk segmenten naar voren. Dit zijn homogene groepen van mensen met dezelfde voorkeuren. Het indelen van klanten op basis van behoeften:

  • Helpt je bij het effectiever inzetten van marketing
  • Leert je de markt beter kennen
  • Laat je ontdekken wat je doelgroep wil horen en hoe je die emotie kunt raken

Het bleek dat verschillende segmenten zich aangesproken voelen door verschillende claims. Dit zijn enorm waardevolle inzichten voor Philips, omdat zij hierdoor exact weten waar zij tijdens hun marketingcampagnes de nadruk op moeten leggen om de consument te raken.

Resultaat

Het vertalen van de resultaten naar een nieuwe marketingstrategie

Om te zorgen dat de resultaten direct gaan leven op de werkvloer, hebben we de resultaten aan het gehele marketingteam van Philips gepresenteerd. Tijdens de aansluitende interactieve workshop bekeken we gezamenlijk de verschillende scenario’s in de markt simulator. Met de simulator kan Philips simuleren hoeveel mensen voor een product gaan kiezen. We verzamelen 1x gegevens, maar met deze tool kun je eindeloos doorrekenen.

Deelnemers reageerden stuk voor stuk ontzettend enthousiast op de resultaten van het onderzoek. Al tijdens de sessie zijn de eerste stappen gemaakt voor het aanpassen van de marketingstrategie. Al deze concrete resultaten helpen Philips de juiste richting te bepalen voor het portfolio van scheerapparaten. Bovendien weten ze nu hoe zij de claims moeten communiceren en hoe dit het beste overkomt bij de consument.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

No items found.