Cases
Remia
Marketing Strategy

Hoe haal je als merk het maximale uit je positie binnen de categorie?

Remia verkoopt fritessaus, mayonaise, ketchup, curry, satésaus, barbecuesauzen, saladedressing en meer. Geen ander merk binnen de categorie is actief in zoveel verschillende productgroepen. Vanuit deze unieke positie, wil het merk verder groeien. Consumentenonderzoek is nodig om te begrijpen wat de kansen en uitdagingen daartoe zijn per productgroep.

Uitdaging

Waar liggen kansen en uitdagingen per productgroep om te groeien?

Met zoveel verschillende producten in zoveel verschillende (sub)categorieën is het de vraag waar te beginnen. Wij zijn zoals we altijd aanraden gestart met een brede open kwalitatieve verkenning van hoe saus wordt gekocht en waar keuzes door worden gedreven.

Visie

De kwalitatieve verkenning bestond uit een combinatie van een community onderzoek en accompanied shoppings. Deze combinatie leerde ons vanuit welke behoefte en in welke context saus wordt gekocht en hoe de situatie op de winkelvloer (onbewust) van invloed is op de gemaakte keuzes.

Hoe verschillen sauzen van elkaar en welke kansen levert dit op?

Na de kwalitatieve fase was er behoefte om de verhalen van de consument nog beter in perspectief te kunnen plaatsen.

  • Hoe groot zijn kansen die uit de eerste verkennende onderzoeksfase zijn gebleken?
  • Wat is uniek voor bepaalde sauzen en wat zijn juist de overeenkomsten?

Om deze vragen te beantwoorden zijn de inzichten gevalideerd middels kwantitatief onderzoek.

In dit onderzoek hebben we zowel de behoeftes rondom het gebruik van saus als het aankoopproces in kaart gebracht. Na een profilering van hoe welke saus door wie gekocht wordt, hebben we per respondent een deepdive gedaan op het aankoopproces van de laatst gekochte saussoort.

Door middel van een Customer Decision Tree (CDT) opdracht hebben we bijvoorbeeld inzicht gekregen in de ‘keuzeboom’ van de consument. Zo weet Remia precies waar ze op moet inzetten om de consument te helpen in het kiezen van het juiste product.

Oplossing

Een actie-workshop om kansen te identificeren, concretiseren en prioriteren

Het onderzoek leverde een overvloed aan data op. Om daar de kansen uit te kunnen ontsluiten, hebben we het traject afgesloten met een gezamenlijke actie-workshop. In deze workshop:

  1. Identificeerden we kansen op basis van de inzichten die uit het onderzoek zijn gekomen.
  2. Concretiseerden we met welke acties Remia zou kunnen inspelen op deze kansen. Hierin is ‘the sky the limit’ en staan we vooral nog niet stil bij wat wel en niet haalbaar is.
  3. Prioriteerden we de bedachte acties op impact en haalbaarheid. Zo brachten we de ontstane dromen terug tot een concreet plan.

Resultaat

Het resultaat: de overvloed aan data kent voor Remia geen geheimen meer en de inzichten zijn vertaald naar concrete vervolgstappen voor productontwikkeling, shopper activatie en het categorieplan.

Meer weten over categorieonderzoek? Lees hier meer

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Frederieke van Leeuwen
Frederieke.vanLeeuwen@blauw.com