Cases
Rijswijkse Schouwburg
Marketing Strategy

Online community Theaterplein: hoe kan de Rijswijkse Schouwburg meer bezoekers aantrekken?

De Rijswijkse Schouwburg heeft het doel om als (film)theater voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te zijn. Maar hoe kan de schouwburg meer mensen bereiken? Waarom besluit de ene persoon de schouwburg te bezoeken en wat weerhoudt de ander? Om deze vragen te beantwoorden én tot concrete ideeën te komen om meer bezoekers te trekken, richtte Blauw het Theaterplein op, een kortlopende online community. Daar legden we vragen en opdrachten voor aan een diverse groep mensen. Hoe dit precies verliep en wat het uiteindelijk opleverde? Lees maar mee.

Uitdaging

De Rijswijkse Schouwburg had een aantal ideeën op de plank liggen om meer bezoekers te trekken. Maar die waren vooral gebaseerd op een onderbuikgevoel. Het zou jammer zijn als de ideeën worden uitgevoerd en niets opleveren, dus kreeg Blauw de opdracht om bij huidige én potentiële bezoekers te peilen wat zij voor ideeën hadden en of die wellicht overeenkwamen.

Visie

Online community onderzoek

Blauw richtte voor de Rijswijkse Schouwburg een eigen kortlopende community in en wierf via sociale media in totaal 90 deelnemers. Deze deelnemers woonden in Rijswijk of binnen een maximale reisafstand naar Rijswijk. De ene helft bezocht de schouwburg regelmatig en de andere helft niet. Het community onderzoek werd binnen 1,5 week uitgevoerd, waarin we met een brede vraag startten, om vervolgens steeds specifiekere vragen of opdrachten voor te leggen. Voordeel van community onderzoek is dat je altijd meer informatie krijgt dan je vraagt van consumenten.

Oplossing

Vragen & specifieke opdrachten voor community leden

Op het platform, dat de naam Theaterplein kreeg, kregen de 90 community leden afwisselend vragen of specifieke opdrachten voorgelegd. Voorbeelden zijn:

  • Wat is bijvoorbeeld de rol van kunst en cultuur in hun leven?
  • Hoe geven ze daar invulling aan?
  • Naar welk theater gaan ze en wat betekent dit voor ze?
  • Waarom bezoeken ze wel of niet de Rijswijkse Schouwburg?
  • Wat maakt het dat ze de schouwburg bezoeken of wat weerhoudt ze?
  • Welke ideeën hebben ze zelf om de Rijswijkse Schouwbrug voor meer mensen toegankelijk te maken?

Wisselwerking tussen klant en community leden

De community leden konden op hun eigen manier via het platform reageren op vragen en opdrachten. Zo liet de ene persoon een uitgebreid verhaal achter en de ander een aantal punten geformuleerd in bulletpoints. Gedurende de community is er nauw contact geweest tussen Blauw en de Rijswijkse Schouwburg om inzichten te delen en in te kunnen spelen op specifiekere vragen, ideeën en opdrachten. In een community kunnen we dus een duidelijke wisselwerking creëren tussen deelnemers en onze klant en verdieping zoeken in vragen die gedurende het onderzoek opkomen.

Resultaat

Wat leverde het community-onderzoek op voor de Rijswijkse Schouwburg?

De Rijswijkse Schouwburg ontving van community leden zeer specifieke antwoorden en ideeën om meer bezoekers aan te trekken. Natuurlijk had de schouwburg van tevoren ook zelf ideeën bedacht, maar die waren voornamelijk gebaseerd op onderbuikgevoel. Nu kunnen ze nagaan of de ideeën overlappen, de ideeën concreet maken of aanpassen en deze met zekerheid uitvoeren. Daarnaast ontdekte de schouwburg in hoeverre bezoekers op de hoogte zijn van allerlei verschillende activiteiten die ze aanbieden, én hoe ze dit aanbod bekender kan maken bij het publiek.

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Frederieke van Leeuwen
Frederieke.vanLeeuwen@blauw.com