Cases
Bolsius
Marketing Strategy

Hoe groeit Bolsius binnen de home ambience categorie?

Bolsius is een Nederlands merk in de home ambience categorie dat bekend is om haar kaarsen en geurproducten. Het merk wil blijven groeien en wil in haar groei het gedrag en de behoeften van de consument centraal stellen. Tenslotte, alleen als je de consument goed begrijpt kan je relevante producten ontwikkelen, hen in communicatie raken en het in algemeen makkelijker voor hen maken om jou te kopen!

Uitdaging

Om inzicht te krijgen in het speelveld waarin Bolsius zich als merk profileert voerden we een Usage & Attitude-onderzoek uit in Nederland en verschillende omringende landen. Een U&A onderzoek geeft inzicht in welke producten, in welke context en waarom worden gebruikt. Voor Bolsius was het belangrijk om óók goed te begrijpen wanneer en waarom hun producten juist niet worden gebruikt. Wanneer je begrijpt welke drempels de consument nu tegenhoudt om je product te kopen, kan je als merk hier in je marketingplan op inspelen.

Visie

Oplossing

Kwalitatieve verkenning via community research en focusgroepen

We zijn gestart met een breed verkennend onderzoek in Nederland via onze eigen Blauw Community. We onderzochten onder andere wat deelnemers onder sfeer verstaan en hoe deelnemers hun huis sfeervol maken. Met foto’s van de thuissituatie brachten leden hun verhalen tot leven en kregen wij een letterlijk kijkje in hun belevingswereld. Vanuit deze context bespraken we het gebruik van kaarsen en geurproducten én welke behoeften daarachter schuilen. We begonnen met brede vraagstellingen en konden deze, telkens in overleg met Bolsius, steeds verder aanscherpen.

Om zeker te zijn dat we geen inzichten uit onze omringende landen misten, organiseerden we focusgroep in deze landen. De focusgroepen hadden tot doel om bevestiging, verdieping en aanvulling op de Nederlandse inzichten te vinden. De focusgroepen gaven een beter beeld van de emotie waarmee consumenten over de categorie praten en de lokale gebruiken.

Validatie via kwantitatief onderzoek

De storytelling uit het kwalitatief onderzoek hielp Bolsius om zich in de consument in te leven en tot ideeën te komen. Om ideeën te kunnen prioriteren en keuzes te maken, was een cijfermatige onderbouwing van verschillen tussen landen en doelgroepen essentieel.

We hebben het kwalitatieve onderzoek daarom opgevolgd met een vragenlijst die we per deelnemend land hebben uitgezet. De vragenlijst heeft geholpen om verschillen tussen productcategorieën en behoeften segmenten beter te begrijpen.

Resultaat

Wat leverde het onderzoek op voor Bolsius?

Het onderzoek heeft bijgedragen aan een aanscherping van de merkstrategie en heeft inspiratie geboden voor productontwikkeling & communicatie. Zo maakte ze onder andere een reclamespot waarin ze benadrukt hoe kaarsen alledaagse momenten bijzonder kunnen maken.

Meer weten over categorie onderzoek? Lees hier meer

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Frederieke van Leeuwen
Frederieke van Leeuwen
Frederieke.vanLeeuwen@blauw.com