Cases
Eneco
Branding & Communication

Pre-testen van je campagne geeft energie, net als de zon

Lekker hè, hoe de dagen weer langer worden en je die warme stralen van de zon op je huid voelt. Het geeft energie. Die zonnestralen kunnen ook omgezet worden in stroom, via bijvoorbeeld zonnepanelen. Om te laten zien hoe we op energiegebied kunnen genieten van de zon ontwikkelde Eneco een nieuwe communicatie-campagne met Dawn. Blauw onderzocht via onze communicatie concept test wat de doelgroep van de campagne vond. Het werd duidelijk dat deze campagne op veel niveaus een positieve boodschap bracht voor Eneco én voor de zon.

Uitdaging

Visie

Oplossing

Resultaat

Meer over deze

case

Twee dagen onderzoek, met ruimte voor tussentijdse optimalisatie

Verspreid over twee dagen spraken we 10 respondenten. Elke dag 5 interviews. We organiseerden vanwege COVID-19 de interviews allemaal online. Meekijken is daardoor kinderlijk eenvoudig. Het kan zelfs anoniem. Aan het eind van dag 1 sloten we af met een mondelinge debrief met de onderzoekers, Eneco en Dawn. Zo konden de middelen nog voor de tweede onderzoeksdag worden aangescherpt om vervolgens meteen weer te testen. Al tijdens het onderzoek was er zo gelegenheid voor een verdiepingsslag met geoptimaliseerde middelen.

En die energie? Hoe zat het daar dan mee?

Die energie zat op verschillende vlakken:

  • De energie kregen we van de feedback van respondenten. Het is altijd fijn om direct en live de reacties te zien van de doelgroep. Het brengt je campagne tot leven en legt eventuele pijnpunten bloot die je zelf niet meer ziet als je zo diep in de ontwikkeling van de campagne zit.
  • De reacties op de campagne waren positief. Vrijwel iedereen hield een positief gevoel over na het zien van de verschillende uitingen. Dat kwam door de zonnige boodschap, maar ook de gekozen stijl van de campagne. Daarnaast droeg de campagne bij aan een goed gevoel over het merk.
  • De boodschapoverdracht was wisselend en op verschillende niveaus. De feedback bood op de eerste dag voldoende handvatten om de middelen aan te scherpen. Hierdoor kon op dag twee meteen een aangescherpte versie getest worden. En met die tweede laag aan feedback konden Eneco en Dawn daarna nog een optimalisatieslag maken.
  • Samen sparren over de campagne, de feedback van respondenten en hoe je dit kan verbeteren in de campagne geeft ook energie. Je doet het echt samen.
  • En tot slot: het was die dagen ook gewoon heel zonnig weer!

Meer weten over onze communicatie concept test? Lees hier meer

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Dori van Rosmalen
Dori van Rosmalen
Dori.vanRosmalen@blauw.com