Cases
Uitgekookt
Product Development

Maaltijddienst Uitgekookt: nieuwe doelgroep, nieuwe marketing?

Maaltijddienst Uitgekookt heeft een klantenkring van vooral 65+’ers, maar capaciteit om uit te breiden. Blauw onderzocht welke doelgroep het meest geïnteresseerd is in de verse maaltijdenservice van Uitgekookt. Uit dat onderzoek bleek dat vooral jonge werkenden in 1 en 2 persoonshuishoudens zonder kinderen interesse hebben in zo’n maaltijdservice.

Hierdoor kwam er een andere vraag op: wat moet Uitgekookt in haar service en communicatie veranderen om deze jongere doelgroep aan te trekken? Blauw onderzocht het met een Community Onderzoek, en met de resultaten kan Uitgekookt precies de juiste marketingacties inzetten.

Uitdaging

Nieuw doelgroep, andere wensen

Uitgekookt heeft nu een doelgroep die van de Hollandse pot houdt, het liefst altijd dezelfde bezorger voor de deur verwelkomt én ook af en toe hun bestellingen wil kunnen doorbellen. Het is aannemelijk dat een twintiger of dertiger andere behoeftes heeft. Maar welke? Willen zij meer internationale maaltijden? Willen zij biologische of vegan maaltijden? Met die vragen kwam Uitgekookt terug bij Blauw.

Visie

100 jongeren deelden hun eetgewoontes in Online Community

Blauw deed onderzoek onder 100 jongeren in een Online Community, die 6 weken duurde. De jongeren hielden elke dag een dagboek bij, waarin ze uitgebreid verslag deden(met foto's!) van hun avondmaaltijd. Wat aten ze, waarom, met wie? Wat beïnvloedde deze keuzes? Het resultaat was een realistisch inkijkje in de maaltijdgewoontes van jongeren.

Oplossing

De jongeren beoordeelden de maaltijddienst op papier én in de praktijk

Na deze fase kregen de 100 jongeren  het concept unbranded op papier te zien. Ze konden in de tekst aangeven welke onderdelen wel en niet aanspraken. Tevens beoordeelden de jongeren 3 websites van diverse maaltijdservices.

Zo kregen we een beeld wat hen wel en niet aansprak. Vervolgens mochten ze Uitgekookt thuis uitproberen. In elk stap die ze namen - van het online bestellen, het ontvangen van de maaltijd tot en met het nuttigen van de maaltijd - gaven ze waardevolle feedback.

Jongeren ontwierpen hun eigen ideale maaltijdservice

Tenslotte prikkelden we de creativiteit. Zo mochten alle deelnemers zelf hun ideale maaltijdbezorgdienst ontwerpen. En als laatste stap stuurden we ze op basis van alle inzichten die we intussen hadden opgedaan, een vragenlijst met vragen zoals:

  • Hoe vaak zou je een maaltijd bij Uitgekookt bestellen?
  • Welke soort maaltijden zie je graag in het aanbod?
  • Welke dieetsoorten vind je belangrijk in het aanbod?
  • Hoeveel bezorgmomenten zou Uitgekookt moeten aanbieden?

Resultaat

Veel inzichten en concrete aanbevelingen voor Uitgekookt

Het Community Onderzoek leverde veel waardevolle inzichten op. De aanpassingen zijn zeer duidelijk en concreet gerapporteerd. Uitgekookt weet nu precies wat ze moet veranderen, van de communicatie tot en met het bezorgen van de maaltijden, om met haar service jongeren aan te spreken!

Meer over deze

case

Ben je benieuwd wat onderzoek bij Blauw voorjouw bedrijfsgroei kan betekenen? Neem contact op met Nienke Vreugdenhil.

Heb je trek gekregen? Kijk dan op uitgekookt.nl om een aantal lekkere maaltijden te laten bezorgen!

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Nienke Vreugdenhil
Nienke Vreugdenhil
Nienke.Vreugdenhil@blauw.com