Cases
Wehkamp
Branding & Communication

Brand Asset onderzoek Wehkamp

Online warenhuis Wehkamp lanceerde een nieuwe najaarscampagne. Met deze nieuwe campagne zet Wehkamp in op de verbetering van hun zichtbaarheid en op de belangrijkste categorie: mode. Om daarbij de focus op vrouwen te versterken en de zichtbaarheid van Wehkamp te ondersteunen, is ook het logo vernieuwd.

Uitdaging

Het nieuwe logo is fel koraalrood van kleur, komt fris over, het lettertype is ronder en daardoor vrouwelijker.

Brand Salience vergroten onder je doelgroep

Wehkamp wil haar brand salience vergroten met behulp van de vernieuwde distinctive brand assets (DBAs). DBAs zijn (betekenisloze) merkelementen die zintuigelijk waarneembaar zijn, zoals kleuren, font, vorm en jingle.

Met het nieuwe logo, de kleur en het font wil Wehkamp dat (potentiële) klanten het bedrijf d.m.v. een grotere mentale beschikbaarheid:

  • (sneller) herkennen;
  • aan haar denken;
  • en uiteindelijk eerder tot aankoop overgaan.

Wehkamp wilde voorafgaand aan de najaarscampagne en de lancering van het logo checken wat het afbreukrisico zou zijn bij het gebruik van de nieuwe brand assets.

Visie

Oplossing

Distinctive Brand Asset onderzoek

Blauw zette hiervoor een klein en kortlopend, maar bovenal praktisch en concreet toepasbaar, Distinctive Brand Asset onderzoek op. Er is een kwantitatief onderzoek gehouden onder 1000 respondenten. Deze groep respondenten werd verdeeld in twee groepen. Bij de ene groep respondenten gingen we uit van de huidige/oude stijl van het logo, de andere groep kreeg de nieuwe stijl te zien. Op die manier konden we de verschillen tussen de oude en nieuwe brand assets goed bekijken.

1. Spontane merkbekendheid

In de eerste stap van het DBA onderzoek is de spontane merkherkenning met de logo’s vergeleken.

2. Impliciete Associatie Test: kleur

Vervolgens hebben we met een Impliciete Associatie Test naar passendheid van de DBA ‘kleur’ onderzocht. Dit hebben we gedaan voor het merk Wehkamp, maar ook zijn een aantal belangrijke concurrenten meegenomen in deze IAT.

3. Opvallendheid logo

Hier is gekeken naar hoe snel de respondenten een logo van een merk herkennen.

4. Impliciete Associatie Test: woordmerk

In het laatste onderdeel is er opnieuw een IAT uitgevoerd voor de passendheid van het woordmerk met verschillende typeringen (zoals vrouwelijk, innovatief, kwaliteit, fris, etc.). Door beide groepen respondenten zowel het huidige als het nieuwe woordmerk voor te leggen, konden we achterhalen of het nieuwe woordmerk anders gezien/ervaren wordt dan het huidige woordmerk.

Resultaat

Onderzoeksresultaat redesign logo

Blauw maakt het voor bedrijven mogelijk om in drie weken een DBA onderzoek op te zetten, uit te voeren en de resultaten terug te koppelen. We leveren een rapport op met de onderzoeksresultaten en geven concreet advies hoe een bedrijf haar mentale beschikbaarheid kan vergroten.

Hoe meer consumenten het logo, de kleur en het woordmerk verbinden met jouw merk, des te groter de kans op een mentaal haakje. Zoals eerder gezegd is de nieuwe stijl wat vrouwelijker (de kleur rood en het ronde lettertype) en dat past precies bij de kant die Wehkamp op wil. Vorige maand werd bekend dat de omzet van het online warenhuis fors stijgt.

Jouw nieuwe logo, kleur en woordmerk succesvol introduceren?

Laat ons jouw brand assets checken bij je doelgroep. Met een kort & snel DBA onderzoek weet je vóór de lancering van je nieuwe logo of je op de juiste weg zit. Lees hier meer

Meer over deze

case

Uitgelichte

expertise

Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?

Wilco Wigboldus
Wilco Wigboldus
wilco.wigboldus@blauw.com